SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ
Axom Company olarak Sosyal Medya Yönetimi alanında sizlere sunduğumuz hizmetlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz
Sosyal medya yönetimi nedir?
Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat ve çok daha fazlası… Günümüzde sosyal medya kullanmayan insan sayısı artık yok denecek kadar az vaziyette. Durum böyleyken işletmelerin hâlen verimli sosyal medya kullanamaması inanılmaz bir hata. Çünkü sosyal medya yönetiminde başarılı olan şirketler kesinlikle daha fazla insana ulaşıp daha fazla müşteri kazanıyor. Burada bizim bahsettiğimiz sosyal medya yönetimi; planlı, stratejik, sektörel ve analitik bir şekilde yapılan dijital pazarlamanın bir parçasıdır.
Sosyal medya yöneticisi ne iş yapar?
Kurumsal sosyal medya yönetimi
Kurumsal sosyal medya yönetimi ile kişisel sosyal medya yönetimi arasında dağlar kadar fark bulunur. Herhangi bir plana sadık kalmadan tabiri caizse kafanıza estiğinde paylaşım yaparsanız, hedef kitlenizi belirlemezseniz veya reklamların yararını inkâr ederseniz tüm bunları yapan rakiplerinizin gerisinde kalırsınız. Sağlıklı bir kurumsal sosyal medya yönetimi için birkaç püf nokta bulunur.
Rakip Analizi
Sosyal medya her ne kadar paylaşım yapmak üzerine kurulmuş olabilir. Ancak markamıza uygun stratejiler çizebilmek için öncelikle adım atacağımız dünyayı, yani sektördeki rakiplerimizin sosyal medyada nasıl olduklarını gözlemlememiz gerekir. Önce tabii ki rakiplerimizin kim olduğuna karar vermemiz gerek. Pazardaki mevcut konumunuza göre rakipler belirledikten sonra onların sosyal medya yönetimleri konusunda kendimize bazı sorular yöneltmemiz gerekiyor.
- Rakiplerim nasıl bir iletişim diline sahip?
- Rakiplerim en çok hangi kitlelerle iletişim hâlinde?
- Rakiplerimin eksi ve artı yönleri neler?
Gibi sorular sorarak strateji oluşturmaya başlayabiliriz. Böylece sektörün sosyal medyadaki piyasasını analiz ederek kendi markamızı uygun konuma yerleştirebiliriz.
Paylaşım Takvimi
Sosyal medya platformlarının algoritmaları sizlerin ne sıklıkla paylaşım yaptığınızla yakından ilgilenir. En son paylaşımın üstünden haftalar hatta aylar geçmiş ise büyük ihtimalle sizin hesabınız daha az insana gösterilecek hatta hiç gösterilmeyecek. Bu sebepledir ki kendinize bir paylaşım takvimi oluşturmalı ve önceden zengin bir içeriğe sahip paylaşımlarınızı bu takvime entegre etmelisiniz. Her sosyal medya hesabı veya platformu için standart bir paylaşım düzeni olmasa da sektörünüze göre bir çıkarım yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse baskı tişört satan bir firmanın 2 günde bir paylaşım yapması ideal olabilirken bir yedek parçacının haftada 1 hatta iki haftada 1 paylaşım yapması yeterlidir.
İşin püf noktası paylaşım işini düzene oturtmaktan geçer. İki hafta hiçbir şey atmadıktan sonra bir gün içerisinde art arda 5 paylaşım yaparsanız algoritma bunu iyi algılamayacaktır. Özetlemek gerekirse arada uzun boşluklar bırakmadan ama aynı zamanda kısa sürede aşırı sayıda paylaşım yapmadan düzenli bir takvime uymak, sabırlı olduğumuz müddetçe markanızın sosyal medyada tanınmasına yardım edecektir.
Marka Kimliği
Fiziksel dünyada nasıl ki markanız logosuyla, renkleriyle, tanıtımlarıyla ve iş felsefesiyle bir kimliğe sahipse bunu doğru bir şekilde sosyal medyaya yansıtmak ve marka kimliğine sosyal medyada da sahip olmak son derece önemlidir. Lâkin şu kesinlikle ihmal edilmemeli ki, fiziksel dünyadaki markanız ile sosyal medyadaki markanız arasında tutarsızlıklar olmamalı. Örneğin, fiziksel dünyada lüks oluşu ile ön planda olan bir markanın Instagram’da daha samimi paylaşımlar yapması tutarsızlık yaratır. Bu sebepledir ki markanızı sosyal medyada yönetirken paylaşımlarınızdaki renklerden kuracağınız iletişim diline kadar her şey, marka kimliğinizle uyum içerisinde olmalı.
Sık Sorulan Sorular
- Bu sorunun cevabı sizin sektörünüze ve hedef kitlenize göre değişir. Şunu unutmamalısınız ki her firma Instagram, LinkedIn veya Twitter kullanmak zorunda değildir. Eğer potansiyel müşterileriniz Twitter’da ise orada bulunmak mantıklı olabilir. Hangi platformlarda bulunmanız gerektiğini öğrenmek için kapsamlı bir hedef kitle analizi yapmak gerekir.
- Facebook’un reklam merkezi Facebook Pixel üzerinden veya Meta Business Suite üzerinden Instagram hesabınızın reklamını yapabilirsiniz.
- Reklamlardan gelecek dönüşümlerden beklentileriniz sizin bütçenizi belirler. Reklam verirken amaçladığınız pariteleri (marka bilinirliği, ürün satışları, takipçi kazanma vb.) bizlere açıklarsanız Axom Company olarak sizlere bütçe tavsiyelerinde bulunabiliriz.
- Instagram’ı baz almak gerekirse en kötü ihtimalle haftada 2 kez paylaşım yapmalı, bunu hikâye atarak veya reklam göstererek desteklemeniz gerekir. Kesinlikle yapılmaması gereken bir şey ise bir gün içerisinde çok sayıda paylaşım yaptıktan sonra bir süre hiçbir şey paylaşmamaktır. Paylaşımlarınız düzenli olmalı (bunun için bir takvim oluşturabilirsiniz!) ve iyi tasarlanmalıdır.
- “Çok kişi varmış gibi gözüksün yeter.” diye düşünmüyorsanız takipçi satın almak hiçbir zaman mantıklı değildir. Organik olmadığı için dönüşüm sağlamaz, satış getirmez. Üstelik sosyal medya platformlarının algoritmaları bu tür hareketleri algılayacağı için hesaplarınız daha az gerçek insanın karşısına çıkar.
- Evet. Tüm sosyal medya paketlerimizde gönderi, hikâye tasarımı dâhildir.
- Bu sizin kitlenizin sosyal medyada hangi saatlerde aktif olduğuna göre değişir. Ancak genel konuşmak gerekirse akşam 6 ile 9 arası paylaşım yapmak için ideal vakitlerdir.
Kampanyalarımızdan Haberdar Olmak İster Misiniz ?
Kampanya ve özel tekliflerimizden haberdar olmak için aşağıda bulunan butondan bilgilerinizi doldurmanız yeterlidir.